Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Holcim Hungária Zrt. - Pomázi Betonüzem

 
Cím: 2013 Pomáz, Céhmester u. Pf. 210.
Alapítás éve: 2004
Alkalmazottak száma: 4 fő
Éves forgalom: 890 millió Ft
Fő termékek, szolgáltatások: beton, kavics
Telefon: (1) 398-6000
Honlap: www.holcim.hu
 

A cégről röviden:

A Holcim a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike. A svájci eredetű, közel egy évszázados múltra visszatekintő vállalkozást ma az építőanyag-világpiac egyik legerősebb szereplőjeként tartják számon, amely a Föld több mint hetven országában képviselteti magát. Magyarországon két cementgyárat működtet, és több mint 40 betonüzemmel és két kavicsbányával rendelkezik. Folyamatos fejlesztései és beruházásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalat a cement- és betongyártásban az elérhető legjobb technológiát alkalmazza, melynek jellemzői az alacsony fajlagos energiafelhasználás, a zárt technológia és a szigorú környezeti előírásoknak megfelelő emissziós határértékek maradéktalan betartása. A minőség, a környezetvédelem és a biztonság érdekében a vállalat integrált irányítási rendszert működtet (ISO 9002, ISO 14001, OHSAS 18001).

 
  Intézkedések elrejtése
 
Beton újrahasznosítása
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2007. - az intézkedés elrejtése
2004 óta , Anyagfelhasználás , Hulladék A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2007. Környezetei javulás Gazdasági adatok
A betongyártás jellemzője, hogy az elkészült beton csak korlátozott ideig, néhány óráig őrzi meg minőségét és használható építkezéshez. A Holcim pomázi betonüzeme újrahasznosítja a fel nem használt betont úgy, hogy korszerű, 10 m3/óra kapacitású rendszerében szétválasztja a kavicsot a többi alkotóelemtől és a megmaradt keveréket, valamint a kavicsot az újonnan készülő betonhoz adagolja.
Ugyanezzel a technológiával a keverőautók tartájából is kinyerik az ottmaradt betont. Ezzel csökkentik a betongyártás nyersanyagigényét, valamint az újrahasznosításnak köszönhetően nem termelnek hulladékot.
600-700 m3 anyag visszaforgatása Összes beruházás 26 millió Ft
Összes éves működési költség 1.8 millió Ft
Összes éves megtakarítás 4 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 11 év 10 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Esővíz felhasználása a betongyártáshoz - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő