Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Chinoin Zrt.

 
Cím: Tó utca 1-5. Budapest, 1045
Alapítás éve: 1910
Alkalmazottak száma: 1557 fő
Éves forgalom: 141.126 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: gyógyszerek
Telefon: (1) 505-1305
Honlap: www.sanofi-aventis.hu
 

A cégről röviden:

A Chinoin Zrt. részét alkotja a világ egyik leggyorsabban fejlődő gyógyszeripari vállalatának, a francia Sanofi Aventis csoportnak.
A Sanofi Aventis kutatási központjai - amelyek között található a budapesti is - négy terápiás területre összpontosítanak: a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a központi idegrendszerre, a daganatos betegségekre és a belgyógyászatra.
A magyarországi három telephelyen együttvéve megtalálható a gyógyszeriparhoz kapcsolódó valamennyi főbb tevékenységi kör: a kutatás-fejlesztéstől kezdve a vegyipari és gyógyszeripari termelésen keresztül egészen a logisztikáig.
A Chinoin újpesti gyárának alapjait 1912-ben rakták le. A veresegyházi üzemet 2002-ben vásárolta meg a Chinoin Zrt. 2006-ig bezárólag az újpesti gyógyszergyártás teljes egészében a pest megyei településre költözik, így a termelés a mai követelményeket jobban kielégítő üzembe kerül. Ezáltal az újpesti gyártelep korszerűsítés alatt álló, illetve új épületeit a későbbiekben a finom kémiai tevékenység és kutatás-fejlesztés foglalja majd el.
A csanyikvölgyi üzem a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, ezért adtak a hatóságok engedélyt a Bükk hegység lábánál való bővítéshez. Az üzemben hagyományos ampullás és újdonságként töltött fecskendők előállítása folyik.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Víz- és oldószer-felhasználás csökkentése
A legszebb mosott gyümölcs tálban - 2005. - intézkedés megjelenítése
  » Szerves oldószer újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése
 
Szennyvíz előkezelési technológia termikus hidrolízissel - az intézkedés elrejtése
2009 óta , Víz , Levegő , Veszélyes hulladék Környezetei javulás Gazdasági adatok
2009 januárjában az Újpesti Kémiai Gyáregységünkben bevezettük az ún. termikus hidrolízis (TH) eljárást a cianidtartalmú szennyvizek cianidmentesítésére a korábbi formalinos elfőzés helyett. A TH technológia megfelel a BAT (legjobb elérhető technika) előírásainak, hazai tervezők és kivitelezők munkája. Vegyi anyag hozzáadása nélkül 30 bar nyomáson, 200°C-on, 1,5 m3/h kapacitással történik a szennyező anyag elbontása egy folyamatos csőreaktorban, amely emberi felügyeletet nem igényel. A kezelt szennyvizet külső partnerhez szállítjuk biológiai tisztításra. A többszörös hőcsere alkalmazásával jelentős energiamegtakarítás érhető el, a tényleges energiafogyasztás kevesebb, mint fele a tervezettnek. 1280 t/év vegyi anyag felhasználás csökkenése (995 t/év formalin + 285 t/év nátrium-hidroxid). A vegyszer szállítás elmaradásával évente 8 tonna CO2 kibocsátást takarítunk meg. 584 t/év kevesebb az égetésre kerülő veszélyes hulladék mennyisége, ez 660 t CO2 kibocsátás-csökkentést jelent. Energia megtakarítás: 0,64 GWh/ év, ezzel 14 tonnával kevesebb CO2-ot bocsátunk ki. Összes CO2 megtakarítás: 682 t Összes beruházás 1.003 milliárd Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 215 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 4 év 7 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Légtérfertőtlenítési technológia váltása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő