Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Chinoin Zrt.

 
Cím: Tó utca 1-5. Budapest, 1045
Alapítás éve: 1910
Alkalmazottak száma: 1557 fő
Éves forgalom: 141.126 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: gyógyszerek
Telefon: (1) 505-1305
Honlap: www.sanofi-aventis.hu
 

A cégről röviden:

A Chinoin Zrt. részét alkotja a világ egyik leggyorsabban fejlődő gyógyszeripari vállalatának, a francia Sanofi Aventis csoportnak.
A Sanofi Aventis kutatási központjai - amelyek között található a budapesti is - négy terápiás területre összpontosítanak: a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a központi idegrendszerre, a daganatos betegségekre és a belgyógyászatra.
A magyarországi három telephelyen együttvéve megtalálható a gyógyszeriparhoz kapcsolódó valamennyi főbb tevékenységi kör: a kutatás-fejlesztéstől kezdve a vegyipari és gyógyszeripari termelésen keresztül egészen a logisztikáig.
A Chinoin újpesti gyárának alapjait 1912-ben rakták le. A veresegyházi üzemet 2002-ben vásárolta meg a Chinoin Zrt. 2006-ig bezárólag az újpesti gyógyszergyártás teljes egészében a pest megyei településre költözik, így a termelés a mai követelményeket jobban kielégítő üzembe kerül. Ezáltal az újpesti gyártelep korszerűsítés alatt álló, illetve új épületeit a későbbiekben a finom kémiai tevékenység és kutatás-fejlesztés foglalja majd el.
A csanyikvölgyi üzem a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, ezért adtak a hatóságok engedélyt a Bükk hegység lábánál való bővítéshez. Az üzemben hagyományos ampullás és újdonságként töltött fecskendők előállítása folyik.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Víz- és oldószer-felhasználás csökkentése
A legszebb mosott gyümölcs tálban - 2005. - az intézkedés elrejtése
2004 óta , Víz , Hulladék A legszebb mosott gyümölcs tálban - 2005. Környezetei javulás Gazdasági adatok
A szerves intermedier mellől el kell távolítani a további lépésekben zavaró, el nem reagált szervetlen alkáli-azid nyomokat. Az eredeti technológia ehhez háromszori lúgos extrakciót írt elő és az extrakcióból kivezetett lúg égetését. Az általunk elvégzett kísérletek bebizonyították, hogy a harmadik extrakciós lépésből a lúg visszavezethető a rendszerbe, az első extrakciós lépéshez. Így csökkent a vásárolt nyersanyag és az égetendő szennyvíz mennyisége.
A technológia centrifugázási lépésében a mosóvíz mennyiségét a felére csökkentettük, ezáltal jelentősen redukálva a városi víz felhasználását és az égetendő szennyvíz mennyiségét.
Megtakarított városi víz:
855 m3
Megtakarított NaOH:
514,4 tonna 1369 tonnával kevesebb folyékony hulladék
Összes beruházás 0 Ft
Összes éves működési költség 97.1 millió Ft
Összes éves megtakarítás 0 Ft
Átlagos megtérülési idő azonnali
   
  Az intézkedésekhez nem tartoznak képek, diagramok.
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Szerves oldószer újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése
  » Szennyvíz előkezelési technológia termikus hidrolízissel - intézkedés megjelenítése
  » Légtérfertőtlenítési technológia váltása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő