Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Alcoa-Köfém Kft.

 
Cím: 8000 Székesfehérvár, Verseci u. 1-15.
Alapítás éve: 1941
Alkalmazottak száma: 2550 fő
Éves forgalom: 105 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: alumínium termékek, járműalkatrészek, műanyag zárókupakok
Telefon: (22) 531-581
Honlap: www.alcoa.com
 

A cégről röviden:

Az Alcoa-Köfém Kft. az Alcoa Inc. Pittsburgh (USA) száz százalékos tulajdonú vállalata, melyet 1888-ban alapítottak az USA-ban. Az Alcoa Inc. a világ legnagyobb primer alumínium, feldolgozott alumínium és timföld gyártója, aki az alumíniumipar minden szegmensében jelen van a bányászattól, timföldgyártástól, kohászattól kezdve a gyártásig és a hulladék újrahasznosításáig. Az Alcoa vevői a csomagolóipar, a fogyasztási cikkek ipara, a gépjárműipar, a repülőgépgyártó ipar, az építőipar, valamint a forgalmazók közül kerülnek ki. A multinacionális vállalat a világ 39 országában 450-nél több egységet működtet, alkalmazottainak létszáma meghaladja a 127.000 főt.
Az Alcoa-Köfém Kft. 2550 alkalmazottal összesen 7 üzletágat működtet. Ezek az Öntöde, Hengermű, Présmű, Automotive, Keréktermék, CSI (műanyag kupakgyártó) és Fairchild (repülőgép anyacsavar és menetjavító betét gyártó) üzletágak.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Fűtésrekonstrukció - intézkedés megjelenítése
 
Öntödei tüzeléstechnikai átalakítása - az intézkedés elrejtése
1998 óta , Levegő , Energia Környezetei javulás Gazdasági adatok
Az öntödei tüzeléstechnikai átalakítása során 2002-ig 6 kemencében történt meg a rekuperatív földgáztüzelési rendszer regeneratívvá alakítása.*
A kiválasztott égő rekonstrukciós kialakításának köszönhetően az NOx és a CO kibocsátásunk is jelentősen csökkent.
* Magyarázat: A rekuperatív tüzelésnél a füstgáz hőhasznosítása folyamatosan, egy hőcserélő segítségével valósul meg. Az égéslevegőt ily módon 300-600 Celsius fokra lehet előmelegíteni. A regeneratív tüzelésnél minden esetben égőpárok üzemelnek. Az égőpárból mindig csak az egyik ég, a másikon történik a füstgáz elvezetés. A ciklusidő leteltével a működési mód változik. A távozó füstgáz előmelegíti a rendszerhez tartozó regenerátorágy hőtároló töltetét, amin a következő ciklusban átvezetve az égéslevegőt azt kb. 900-1000 C fokra melegíti elő. Ez egy bonyolultabb, eszközigényesebb tüzelési mód, de a hőhasznosítás mértéke 20-30%-kal meghaladja a rekuperatív rendszerét.
Az 1 tonna öntött alumíniumra vetített technológiai földgáz felhasználás 30 Nm3-rel lett kevesebb, ami kb. 20%-os csökkenést jelent.
531 tonna NOx és
113 tonna CO csökkenés.
Összes beruházás 528 millió Ft
Összes éves működési költség 16 millió Ft
Összes éves megtakarítás 155 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 3 év 10 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Csapadékvíz és talajvíz hasznosítása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő