Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Állami Autópálya Kezelő Zrt.

 
Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. B ép.
Alapítás éve: 1996
Alkalmazottak száma: 1066 fő
Éves forgalom: 77 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: gyorsforgalmi úthálózat és pihenőhelyek üzemeltetése
Telefon: (1) 436-8291
Honlap: www.autopalya.hu
 

A cégről röviden:

Társaságunkat Északkelet-magyarországi Autópályafejlesztő és Üzemeltető Részvénytársaság cégnévvel a Magyar Állam nevében eljáró Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Miniszter hozta létre 1996-ban az M3 Autópálya fejlesztésére, üzemeltetésére és fenntartására. Társaságunk 2000. közepén egyesült az Állami Autópálya-fejlesztő és -kezelő Részvénytársasággal, valamint a Nyugat-magyarországi Autópálya-üzemeltető Részvénytársasággal, az így létrejött társaság Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaság cégnév alatt folytatja tevékenységét.
Társaságunk felelős a gyorsforgalmi úthálózat, a kapcsolódó műtárgyak üzemeltetéséért és fenntartásáért, a díjszedés biztosításáért, beruházási feladatok ellátásáért, a gyorsforgalmi úthálózat melletti területek hasznosításáért. Jelenleg mintegy 648 km autópálya, 129 km autóút és főút, 300 km hosszú csomóponti ág és pihenőhelyi út, valamint 107 pihenőhely kezelését látjuk el.
Az ÁAK központja Budapesten található, az úthálózat üzemeltetését három szervezeti egység, a központi üzemeltetés, a területi igazgatóságok, valamint a pályák mentén elhelyezkedő 13 mérnökség közösen végzi.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Forgalomterelő lámpasorok cseréje napelemesre - intézkedés megjelenítése
  » Autómosó vizének visszaforgatása - intézkedés megjelenítése
  » Mart aszfalt újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése
  » Új technológia a felújításban
Innovációs különdíj - 2007. - intézkedés megjelenítése
 
Feszültségszabályozó készülékek alkalmazása - az intézkedés elrejtése
2009 óta , Energia Környezetei javulás Gazdasági adatok
A közvilágításért felelős központi gépészeti és energetikai kollégák találtak rá a piacon egy olyan feszültségszabályozási lehetőségre, amely a világításra fordított energiát 20%-al képes csökkenteni úgy, hogy a fényerő eközben érzékelhetően nem csökken. A rendszer igazolta, sőt esetenként felül is múlta az előzetes számításokat (villamos energia megtakarítás 0,268 GWh/év). Így ennek folytatásaként 2009-2010-ben az újonnan Társaságunkhoz kerülő fogyasztási helyeken is (Megyeri-híd, M0-M6 csomópont) tervezzük bevezetni a feszültségszabályozást. Kevesebb villamos energia felhasználás, megtakarítás 268 114,5 kWh/év (Társasági szinten 5%-os megtakarítás), kisebb fényszennyezés. Összes beruházás 13.8 millió Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 10 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 1 év 5 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő