Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Állami Autópálya Kezelő Zrt.

 
Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. B ép.
Alapítás éve: 1996
Alkalmazottak száma: 1066 fő
Éves forgalom: 77 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: gyorsforgalmi úthálózat és pihenőhelyek üzemeltetése
Telefon: (1) 436-8291
Honlap: www.autopalya.hu
 

A cégről röviden:

Társaságunkat Északkelet-magyarországi Autópályafejlesztő és Üzemeltető Részvénytársaság cégnévvel a Magyar Állam nevében eljáró Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Miniszter hozta létre 1996-ban az M3 Autópálya fejlesztésére, üzemeltetésére és fenntartására. Társaságunk 2000. közepén egyesült az Állami Autópálya-fejlesztő és -kezelő Részvénytársasággal, valamint a Nyugat-magyarországi Autópálya-üzemeltető Részvénytársasággal, az így létrejött társaság Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaság cégnév alatt folytatja tevékenységét.
Társaságunk felelős a gyorsforgalmi úthálózat, a kapcsolódó műtárgyak üzemeltetéséért és fenntartásáért, a díjszedés biztosításáért, beruházási feladatok ellátásáért, a gyorsforgalmi úthálózat melletti területek hasznosításáért. Jelenleg mintegy 648 km autópálya, 129 km autóút és főút, 300 km hosszú csomóponti ág és pihenőhelyi út, valamint 107 pihenőhely kezelését látjuk el.
Az ÁAK központja Budapesten található, az úthálózat üzemeltetését három szervezeti egység, a központi üzemeltetés, a területi igazgatóságok, valamint a pályák mentén elhelyezkedő 13 mérnökség közösen végzi.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Forgalomterelő lámpasorok cseréje napelemesre - az intézkedés elrejtése
2006 óta , Energia , Üzemanyag Környezetei javulás Gazdasági adatok
A hagyományos halogén izzóval ellátott lámpasorokhoz képest bár több mint harmincszor többe kerül a napelemes változat, az üzemeltetési költségeken keresztül mégis fél év alatt megtérül a különbség. A hagyományos lámpasorok akkumulátorait ugyanis kétnaponta tölteni és cserélni kell, ami rengeteg munkaidő és szállítás árán oldható csak meg. A Szigetszentmiklóson telepített napelemes lámpasorok ezzel szemben gyakorlatilag karbantartás nélkül üzemelnek 2005. decembere óta. A lámpasorok elhelyezkedésétől függően kb. 720 liter üzemanyag megtakarítása évente darabonként Összes beruházás 0 Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 1.7 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 6 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Autómosó vizének visszaforgatása - intézkedés megjelenítése
  » Mart aszfalt újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése
  » Új technológia a felújításban
Innovációs különdíj - 2007. - intézkedés megjelenítése
  » Feszültségszabályozó készülékek alkalmazása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő