Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft.

 
Cím: 6726 Szeged, Torockói u. 3/b.
Alapítás éve: 1982
Alkalmazottak száma: 31 fő
Éves forgalom: 645 millió Ft
Fő termékek, szolgáltatások: gyomirtó vonat, gyomtérképező rendszer, növényvédelmi szolgáltatások
Telefon: (62) 405-215
Honlap: www.gesgkft.hu
 

A cégről röviden:

Vállalkozásunk 1982-ben alakult növényvédelmi szolgáltatásokra, elsőként Magyarországon. 1992-ben a MÁV-val kötött keretszerződés értelmében munkánkat kiterjesztettük a vasúti pályatestekre is, amelyeknek tisztántartása vasútbiztonsági szempontból (a pályatestek stabilitásának megtartása érdekében) rendkívül fontos. A vasúti pályákon történő gyomirtási tevékenységünket számítógép által vezérelt permetező berendezésekkel végezzük, így jelentős megtakarítást értünk el a kijuttatott vegyszermennyiség tekintetében. Az állomási vágányokon kétéltű (vasúti és közúti) gépjárművekkel dolgozunk. A szolgáltatási tevékenység mellett gyomirtó vonatok építésével és értékesítésével is foglalkozunk.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Gyomfelismerésen alapuló vasúti permetező rendszer kialakítása
Kisvállalat kategória díj 2008. - az intézkedés elrejtése
2003 óta , Anyagfelhasználás Kisvállalat kategória díj Környezetei javulás Gazdasági adatok
Fejlesztéseink eredményeként 2003-ban gyomfelismerő berendezéssel szereltük fel két permetező vonatunkat. A mozdony elejére rögzített kamera segítségével az erre a célra kifejlesztett rendszer kiválasztja a kezelendő területet, a vezérlőszoftver a beállított dózisok szerint utasítást ad a kijelölt felület permetezésére, és csak oda juttat ki permetszert, ahol gyomfoltok találhatók, és csak annyit, amennyi szükséges. A rendszernek köszönhetően tehát csak arra a szakaszra jut ki permetlé, amelyben gyomosodást észlelt a kamera és akkor, amikor az adott fúvókaegység elhalad a gyom felett. A permetezés folyamán a vegyszerek bekeverése a fúvókákban történik, közvetlenül a kijuttatás előtt, azaz a tartálykocsik csak víz tárolására szolgálnak. Ezzel baleset esetén csökken a környezetkárosítás kockázata, és megmaradt vegyszerkeverék sincs, amely gondot okozna. A technológiával gyomtérkép készítésére is lehetőség nyílik, amely lehetővé teszi, hogy a következő évben felmérhessük a permetezés sikerességét. A rendszer GPS koordináták szerint 0,5 méteres pontossággal jelöli be a terület gyomborítottságát, és kiértékeli, hogy a vizsgált területen százalékos értékben és m2-ben kifejezve mennyi gyom található. A gyomfelismerő rendszer lehetővé teszi a posztemergens, azaz a növényzet leveles állapotában alkalmazott vegyszerek mennyiségének csökkentését, a gyomtérképezés a preemergens kezelésnél használt herbicidek visszaszorítását segíti elő. A kezelés teljes mértékben dokumentálható, az összesítő jegyzőkönyv kinyomtatása biztosítja a munka ellenőrizhetőségét a szakhatóságok és a környezetvédelem részéről. A környezetvédelmi szempontok mellett ma már a vegyszer-megtakarítás gazdasági haszna is egyre jelentősebb. A magyar MÁV-nál és az osztrák ÖBB-nél végzett munkáink alapján kimutatható, hogy a hagyományos, a teljes kezelendő területet érintő eljáráshoz képest – amelynek során a felhasznált herbicidek bekerülhetnek a talajvízbe, és károsíthatják az élővilágot – ezzel az új technológiával jelentősen kevesebb vegyszert juttatunk ki a környezetbe. Munkánk során a természetben lebomló gyomirtó szereket használunk, és a magas színvonalú technológiánknak köszönhetően csak a megfelelő helyekre és csak a szükséges mennyiségben juttatunk ki vegyszert. Szoftvereink saját fejlesztésűek, a permetezőrendszer és mérőeszközeink vezérlési feladatait komoly felkészültségű mérnöki csapat által készített berendezésekkel valósítjuk meg. 36 000 literrel kevesebb kijuttatott vegyszer évente Összes beruházás 31 millió Ft
Összes éves működési költség 4 millió Ft
Összes éves megtakarítás 100 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 3 hónap 24 nap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Esővíz felhasználásával működő csepegtetős rendszerű öntözés - intézkedés megjelenítése
  » Ablakok, tetőablakok megfelelő elhelyezése, árnyékolás redőnyökkel - intézkedés megjelenítése
  » Irodai papír felhasználás - intézkedés megjelenítése
  » Két telephelyünk közötti közlekedés autó helyett vonattal - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő