Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


ATEL - Csepeli Áramtermelő Kft.

 
Cím: 1211 Budapest, Hőerőmű u. 3.
Alapítás éve: 1997
Alkalmazottak száma: 40 fő
Éves forgalom: 47.92 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: villamosenergia-termelés
Telefon: (1) 278-38-12
Honlap: www.atel.hu
 

A cégről röviden:

Az Atel Csepeli Vállalatcsoport központi üzeme a Csepel II Erőmű egy modern, hatékony és környezetbarát kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, amely 2000-ben kezdte meg működését. Ez az erőmű az ország villamos energia igényének mintegy 6%-át képes ellátni. A tüzelőanyagot közvetlenül az E.ON Földgáz Trade Zrt-től kapja nagynyomású gázvezetéken keresztül. A Csepel II Erőmű a napjainkban világszerte nagy számban épített és a tiszta, hatékony energiatermelés tekintetében több szempontból is az egyik legkedvezőbbnek tartott, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, mely két egymás után kapcsolt villamosenergia-termelő folyamatot foglal magába. A villamosenergia-termelést a Magyar Villamos Művek az országos igények figyelembevételével kialakított menetrend szerint szabályozza. Az erőmű a csepeli ipartelep területén, a Csepel-szigeten, a Duna mellett, Budapest XXI. kerületében található. Tulajdonosa a svájci székhelyű Atel AG (www.atel.eu), amely Európa egyik meghatározó energiaipari társasága.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Kompaktáló berendezés üzembe helyezése - intézkedés megjelenítése
 
Szivattyú lecserélése kisebb teljesítményűre - az intézkedés elrejtése
2006 május óta , Víz , Energia Környezetei javulás Gazdasági adatok
2006. májusában a kondenzvíz-tisztító üzem 45 kW teljesítményű szivattyúja helyett telepítettünk egy kisebb teljesítményűt (18,5 kW), mivel a kondenzvíz kémiai paraméterei megengedték, hogy kevesebb kondenzvizet tisztítsunk meg a rendszerben. A kisebb szivattyú használatával évente 2,7 millió Ft-ot takarítunk meg, amiből 2 millió Ft a kisebb energiafogyasztásból ered (kb. 120 MWh megtakarítás), 700 ezer Ft pedig a vegyszerfelhasználás csökkenéséből. Energiafelhasználás csökkenése (120 MWh-val), vegyszer felhasználás csökkenése (évi kb. 5 tonnával kevesebb NH3, kb. 9 tonnával kevesebb sósav és 5 tonnával kevesebb nátronlúg) Összes beruházás 1.7 millió Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 2.7 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 8 hónap
   
  Az intézkedésekhez nem tartoznak képek, diagramok.
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő