Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


ATEL - Csepeli Áramtermelő Kft.

 
Cím: 1211 Budapest, Hőerőmű u. 3.
Alapítás éve: 1997
Alkalmazottak száma: 40 fő
Éves forgalom: 47.92 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: villamosenergia-termelés
Telefon: (1) 278-38-12
Honlap: www.atel.hu
 

A cégről röviden:

Az Atel Csepeli Vállalatcsoport központi üzeme a Csepel II Erőmű egy modern, hatékony és környezetbarát kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, amely 2000-ben kezdte meg működését. Ez az erőmű az ország villamos energia igényének mintegy 6%-át képes ellátni. A tüzelőanyagot közvetlenül az E.ON Földgáz Trade Zrt-től kapja nagynyomású gázvezetéken keresztül. A Csepel II Erőmű a napjainkban világszerte nagy számban épített és a tiszta, hatékony energiatermelés tekintetében több szempontból is az egyik legkedvezőbbnek tartott, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, mely két egymás után kapcsolt villamosenergia-termelő folyamatot foglal magába. A villamosenergia-termelést a Magyar Villamos Művek az országos igények figyelembevételével kialakított menetrend szerint szabályozza. Az erőmű a csepeli ipartelep területén, a Csepel-szigeten, a Duna mellett, Budapest XXI. kerületében található. Tulajdonosa a svájci székhelyű Atel AG (www.atel.eu), amely Európa egyik meghatározó energiaipari társasága.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Kompaktáló berendezés üzembe helyezése - az intézkedés elrejtése
2007 április óta , Víz , Hulladék Környezetei javulás Gazdasági adatok
A Csepel II Erőműben 2007. év áprilisában üzemeltük be vízkivételi művünkben a Duna-víz szűrlemény kompaktáló berendezést, melytől a hulladék magas víztartalmának csökkenését, így az elszállítandó és ártalmatlanításra váró hulladék mennyiségének jelentős csökkenését vártuk. Mivel 2007. első negyedévében a berendezés még nem volt üzemben, a megtérülést a 2006-os évi adatok és a 2007. július 1. - 2008. június 30. közt keletkezett hulladékok elszállítási adatainak összehasonlításával számítjuk. Míg 2006. évben 439 tonna hulladékunk keletkezett és ezt 8,5 millió Ft költséggel szállítattuk el, addig 2007. július 1. és 2008. június 30. közt 31 tonna szűrleményt kellett elszállíttatnunk, összesen kb. 170 ezer Ft-ért. A költségek láthatóan nagyobb mértékben csökkentek, mint a hulladék mennyisége, aminek elsősorban az az oka, hogy amíg nem üzemelt a kompaktáló berendezés, addig a gyűjtőakna tisztítása is sokkal munkaigényesebb volt, de az sem elhanyagolható, hogy a kompaktáló beüzemelésével egy időben alvállalkozót is váltottunk, akik a hulladékot kevesebb mint fele költségért ártalmatlanítják. A Duna-víz szűrlemény mennyiségének csökkentése 408 tonnával. Összes beruházás 17 millió Ft
Összes éves működési költség 70 ezer Ft
Összes éves megtakarítás 8.345 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 2 év
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Szivattyú lecserélése kisebb teljesítményűre - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő