Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Holcim Hungária Zrt. - Lábatlani Cementgyár

 
Cím: 2541 Lábatlan, Rákóczi út 60.
Alapítás éve: 1868
Alkalmazottak száma: 176 fő
Éves forgalom: 0 Ft
Fő termékek, szolgáltatások: cement
Telefon:
Honlap: www.holcim.hu
 

A cégről röviden:

Az ipari méretű cementgyártás a Gerecse északi lejtőjén 140 éves múltra tekint vissza. Jelenleg is ugyanabból a kőbányából két forgókemence folyamatos üzemelésével folyik a klinkergyártás éves 304.000 tonna kapacitás maximális kihasználásával. A környezetvédelmi előírások szigorodását mindenkor figyelembe véve történnek a fejlesztések a gyárban, de a hagyományos nedves technológia mind a mai napig fennmaradt. Jelenleg 5 cementtípust gyártunk Lábatlanon, melyek közül a szulfátálló cement előállítása egyedülálló Magyarországon és a közép-európai régióban is. Kevesen tudják, hogy számos híres magyarországi épület, mint például a Parlament, a Művészetek Palotája vagy éppen a Hősök tere is „lábatlani alapokon” nyugszik.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Klinker égetéskor keletkező por újrahasznosítása
Innovációs különdíj 2008. - az intézkedés elrejtése
2007 óta , Hulladék Innovációs különdíj 2008. Környezetei javulás Gazdasági adatok
A klinker égetése során keletkező port 1992 óta nagy hatásfokú elektrofilterekkel választjuk le. 2007 második félévében állítottuk üzembe a filterpor visszaforgató berendezést (CKD rendszer), mellyel visszajuttatjuk a melléktermékként keletkezett port a kemencébe, amely így a továbbégetés során beépül a termékbe. A CKD rendszer a gyár két kemencéje közül egyelőre az egyikben működik, és az innovatív technológiának köszönhetően a cementgyártás során keletkezett pormennyiséget majdnem teljes mértékben tudjuk újrahasznosítani az adott kemencénél. Míg a minimális mennyiségű visszamaradt port egyrészt értékesítjük, másrészt gondoskodunk elhelyezéséről. 2009-től üzembe helyezzük a másik kemence CKD rendszerét is, amelynek segítségével meg tudjuk valósítani a teljes por-újrahasznosítást, tehát nem lesz szükség a por lerakónk használatára. Ezzel csökkentjük a teherautók okozta környezeti terhelést is, valamint éves szinten 50 ezer tonna portól mentesítjük a környezetet. Éves szinten a keletkezett por mintegy 50%-át hasznosítjuk újra (50 ezer tonna por), aminek jelentős részét speciális lerakókban kellene elhelyeznünk. Összes beruházás 23 millió Ft
Összes éves működési költség 14 millió Ft
Összes éves megtakarítás 40 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 11 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő