Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


Audi Hungaria Motor Kft.

 
Cím: 9027 Győr, Kardán u. 1.
Alapítás éve: 1993
Alkalmazottak száma: 5845 fő
Éves forgalom: 1550 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: motorok, motorkomponensek, személygépjárművek, présszerszámok, karosszéria elemek
Telefon: (96) 668-227
Honlap: www.audi.hu
 

A cégről röviden:

Az AUDI Hungaria Motor Kft. (AHM) a német Audi AG 100%-os leányvállalataként jött létre Magyarországon 1993-ban. Profilunk a motorok és motorkomponensek, valamint a személygépjárművek (Audi TT Coupe, TT Roadster és A3 cabriolet) gyártása, a motorok sorozatgyártását támogató fejlesztések, illetve 2005-től a karosszériagyártáshoz használatos présszerszámok előállítása, valamint kisszériás karosszériagyártás. Vállalatunknál közel kétmillió motor és 60 000 jármű készül, ezzel a világ második legnagyobb motorgyára, illetve Magyarország második legnagyobb exportőre vagyunk. Tevékenységeink során legfontosabbnak a felmerülő lehetséges környezetterhelések megelőzését, a környezeti kockázatok lehetőség szerinti minimalizálását tartjuk. Folyamataink, tevékenységeink és intézkedéseink tervezésekor a környezet messzemenő figyelembevételével járunk el. Ezen törekvéseinket alátámasztandó vezettük be Magyarországon az elsők között, az Európai Unió 1836/93. számú Rendelete szerinti EMAS környezetmenedzsment-rendszerünket, melyet a későbbiekben az Európai Unió 761/2001-es EMAS II Rendelete szerint megújítottunk, illetve az ISO 14001-es szabvány szerint is tanúsíttattunk. Magyarországon elsőként regisztráltattuk EMAS rendszerünket, így regisztrációs számunk HU-000001. A környezeti tényezők és hatások analízisére egy ún. ökopont-rendszert, a svájci Környezetvédelmi Minisztérium (Bundesamt für Umwelt, WAld und Landschaft, BUWAL) által kifejlesztett BUWAL-rendszert használjuk. Az elvégzett számítások és az egyes környezeti tényezők csoportba sorolásának eredményeképpen a következő környezeti tényezők tekinthetők a legfontosabbnak 2007-ben: energiafelhasználás; logisztika, közlekedés; hulladékkeletkezés. A környezeti teljesítmény permanens javítása mellett kiemelt célunk a társadalmi felelősségvállalás is, melyet számos megvalósult intézkedésünk is tükröz.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Új hulladékgazdálkodási koncepció bevezetése - az intézkedés elrejtése
2001 óta , Hulladék , Veszélyes hulladék Környezetei javulás Gazdasági adatok
A gondos felmérés után, a gyártóterületekre kihelyezett decentralizált gyűjtőkonténerek megteremtették a csomagolóanyagok még hatékonyabb visszagyűjtésének lehetőségét. A csomagolóanyagok aránya ezért a háztartási hulladékgyűjtőkben jelentősen csökkent.
A korszerű hulladéklogisztikán alapuló rendszer, amely a lehető legnagyobb techológiai tisztaságú „hulladék” megteremtését célozza meg, jó alapja lett a hulladékok egyre növekvő arányú értékesítésének/hasznosításának (fáradt olaj, megmunkáló iszapok).
Jelentősen javult a veszélyes hulladékok szelektív gyűjtése, a keletkezés pontos figyelembevételével kihelyezett nagy gyűjtőkonténerek a munkahelyekhez közel vannak, ezért az előírásszerű gyűjtés kevesebb fáradozással, kényelmetlenséggel jár.
Újrahasznosított veszélyes hulladék mennyisége megháromszorozódott: 562 tonnáról 1502 tonnára
Termelési hulladékok újrahasznosítása 65%-ról 93%-ra nőtt:10 537 tonnáról 15 614 tonnára
Kommunális hulladék mennyisége 33%-kal csökkent: 1354 tonnáról 909 tonnára
Újrahasznosított veszélyes hulladék 1502 tonna
Nem veszélyes hulladék 16 000 tonna
Összes beruházás 240 millió Ft
Összes éves működési költség 158 millió Ft
Összes éves megtakarítás 582 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 7 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Sűrített levegős rendszer veszteségének csökkentése - intézkedés megjelenítése
  » Munkaszüneti, ünnepnapi energia-felhasználás optimalizálása - intézkedés megjelenítése
  » Csomagolóanyagok felhasználásának optimalizálása - intézkedés megjelenítése
  » Brikettáló berendezés üzembe helyezése
(Büchl Hungaria Kft.-vel közösen)
(A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs 2008. - intézkedés megjelenítése
  » Shredder berendezés felállítása
(Büchl Hungaria Kft.-vel közösen) - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő