Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


AES-Tisza Erőmű Kft.

 
Cím: 3580 Tiszaújváros, Verebély L. u. 2.
Alapítás éve: 1996
Alkalmazottak száma: 190 fő
Éves forgalom: 25.7 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: villamos energia
Telefon: (49) 547-237
Honlap: www.aes.hu
 

A cégről röviden:

Az erőművet 1978-ban helyezték üzembe és 1996-ban került sor a privatizációjára. Az AES-Tisza Erőmű Kft. lényegében csak áram- és hőtermeléssel, illetve az azokhoz közvetlenül kapcsolódó előkészítő és kiegészítő tevékenységekkel foglalkozik. Közcélú, menetrendtartó erőmű, mely a magyar villamos energia rendszer egyik szabályozó erőműve. Emiatt rendkívül sok és változó terhelésnek van kitéve. Blokk kapcsolású, kondenzációs, frissvízhűtésű erőmű. A 4 db blokk egyenként 215 MW-os kazánnal, turbinával, generátorral, főtranszformátorral, valamint segédüzemi transzformátorral ellátott. Az erőmű beépített teljesítménye 860 MW. A termelt villamos energia 2004-ben 1,621 GWh volt. A hőhatásfok 38 % körül alakul. A villamos energia előállítása nagynyomású, túlhevített gőz kondenzációjával nyert munka átalakításával történik. A kazánok olaj és gázégővel vannak ellátva.

 
  Intézkedések elrejtése
  » Ljungström szennyvíztisztító üzem
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2005. - intézkedés megjelenítése
 
Új tüzelőolaj használata, Low NOx égők - az intézkedés elrejtése
2005 óta , Levegő , Anyagfelhasználás Környezetei javulás Gazdasági adatok
Az erőmű a múltban nehéz fűtőolajat is tüzelt. Ennek kéntartalma 2,8%, néha akár 3,5 % volt. Nagyon magas volt a kénkibocsátás. A hatályos rendeletek értelmében, valamint az alacsonyabb SO2 kibocsátás érdekében az eddig használt nehéz fűtőolaj nem volt tovább alkalmas a tüzelésre. Az új tüzelőolaj kéntartalma 0,2%. Az új olajok más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért át kellett alakítani az olajtartályokat, valamint a tüzelőanyag rendszert.
A felújítási programot megelőzően már elkezdődtek az alacsonyabb NOx kibocsátást eredményező munkálatok. A hatályos jogszabályok kielégítése, valamint az alacsonyabb kibocsátás késztette az erőművet a beruházásra. Az NOx csökkentést alapjában véve „Low NOx” égők beépítésével értük el, valamint kiegészítő megoldásként füstgáz visszakeringtetést alkalmazunk.
A kibocsátott éves SO2 mennyiség 11 495 tonnával, az NOx mennyiség 2906 tonnával csökkent Összes beruházás 1.6 milliárd Ft
Összes éves működési költség 0 Ft
Összes éves megtakarítás 930 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 1 év 9 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Fémhulladék újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő