Nyerjen ötleteket és inspirációt, hogy az Ön vállalatánál milyen intézkedésekkel érhető el környezeti és gazdasági megtakarítás. Az adatbázis az évek során összegyűlt megvalósult intézkedéseket foglalja össze.


AES-Tisza Erőmű Kft.

 
Cím: 3580 Tiszaújváros, Verebély L. u. 2.
Alapítás éve: 1996
Alkalmazottak száma: 190 fő
Éves forgalom: 25.7 milliárd Ft
Fő termékek, szolgáltatások: villamos energia
Telefon: (49) 547-237
Honlap: www.aes.hu
 

A cégről röviden:

Az erőművet 1978-ban helyezték üzembe és 1996-ban került sor a privatizációjára. Az AES-Tisza Erőmű Kft. lényegében csak áram- és hőtermeléssel, illetve az azokhoz közvetlenül kapcsolódó előkészítő és kiegészítő tevékenységekkel foglalkozik. Közcélú, menetrendtartó erőmű, mely a magyar villamos energia rendszer egyik szabályozó erőműve. Emiatt rendkívül sok és változó terhelésnek van kitéve. Blokk kapcsolású, kondenzációs, frissvízhűtésű erőmű. A 4 db blokk egyenként 215 MW-os kazánnal, turbinával, generátorral, főtranszformátorral, valamint segédüzemi transzformátorral ellátott. Az erőmű beépített teljesítménye 860 MW. A termelt villamos energia 2004-ben 1,621 GWh volt. A hőhatásfok 38 % körül alakul. A villamos energia előállítása nagynyomású, túlhevített gőz kondenzációjával nyert munka átalakításával történik. A kazánok olaj és gázégővel vannak ellátva.

 
  Intézkedések elrejtése
 
Ljungström szennyvíztisztító üzem
A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2005. - az intézkedés elrejtése
2002 óta , Víz A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs - 2005. Környezetei javulás Gazdasági adatok
Az erőmű az üzemeléshez szükséges sótalan vizet 2003-ig vásárolta. 2003-ra új vízelőkészítő üzemet építettünk, amely kútvízből reverz ozmózissal és ioncserés technikával állítja elő a megfelelő minőségű kazán póttápvizet. A vízelőkészítő mű alacsony fajlagos vegyszerfelhasználással üzemel és kevés szennyező anyagot bocsát ki.
Az erőműben Ljungström típusú léghevítők üzemelnek. Ezek tisztításából keletkező rendkívül savas kémhatású és nehézfém tartalmú víz és iszap szivattyúzása a Tiszapalkonyai erőmű zagyterére történt, mennyisége átlagosan 513 500 kg volt. 2001-ben egy szabadalom alapján, amely nemzetközi találmányi díjat is nyert, építettük meg a Ljungström szennyvíztisztítót. Teljesen zárt technológia és rendkívül környezetbarát. A tisztításból származó vizet újból fel tudjuk használni, a keletkező iszapot pedig veszélyes hulladékként elszállíttatjuk az erre engedéllyel rendelkező vállalkozóval.
A keletkező, kb. 513 500 kg nehézfém tartalmú szennyvíz nem a zagytérre jut ki, hanem tisztítás után az összes víz (300 m3) visszaforgatásra kerül Összes beruházás 69 millió Ft
Összes éves működési költség 3 millió Ft
Összes éves megtakarítás 10 millió Ft
Átlagos megtérülési idő 9 év 10 hónap
   
  Képek, diagramok megjelenítése
   
  Hozzászólások megjelenítése (0 db hozzászólás) (Hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges)
  » Új tüzelőolaj használata, Low NOx égők - intézkedés megjelenítése
  » Fémhulladék újrahasznosítása - intézkedés megjelenítése

Összes beruházás
Összes éves működési költség
Összes éves megtakarítás
Megtérülési idő